اکسیژن مایع O2 Liquid
- Super User
- liquid
- بازدید: 2142
فروش اکسیژن مایع | اکسیژن مایع وارداتی | O2 مایع | Liquid Oxygen
اکسیژن مایع صنعتی | اکسیژن مایع آزمایشگاهی | اکسیژن مایع داخلی
مشخصات کلی اکسیژن مایع:
اکسیژن با % 8/20 حجمی، دومین عنصر فراوان در اتمسفر است. اکسیژن مایع به رنگ آبی روشن و بسیار سرد است. اگرچه غیر قابل اشتعال است؛ یک اکسنده قوی می باشد که برای حیات جانداران ضروریست.
اکسیژن در واقع با تمامی فلزات و مواد آلی واکنش داده و اکسید متناظر را تولید می کند. موادی که در هوا می سوزند، در حضور اکسیژن با شدت بیشتری خواهند سوخت.
هرچند اکسیژن به صورت مایع ذخیره می شود، اغلب به صورت گازی مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا از نظر حجمی و اقتصادی نسبت به ظرفیت معادل از آن در حالت گاز با فشار بالا، مقرون به صرفه تر است.
یکی از اشکال فیزیکی گاز اکسیژن است که به رنگ آبی بسیار کم رنگ است و مصارف مختلف صنعتی و آزمایشگاهی دارد. از این ماده در صنایع هوافضا به عنوان عامل اکسنده برای موتور پیشران فضاپیماها استفاده میشود. دمای میعان اکسیژن حدود 182- درجه سانتی گراد است.
از آنجاییکه مخلوط دو گانه اکسیژن و استیلن با حرارتی بسیار بالا میسوزد؛ به همین جهت از آن برای برش و جوشکاری فلزات استفاده میشود. برای تبديل اکسيژن به مايع و حمل و نقل آن دو روش و جود دارد. روش اول افزايش فشار اکسيژن و روش دوم کاهش دمای اکسيژن است.
اكسيژن در فشار بالا ( bar138=2000psig) یا بیشتر درسيلندرهايي به حجم هایي از يك ليتر تا 60 ليتر حمل و نقل مي شود. همچنين در فشار psig 200 و در دماي زير 147- درجه سانتي گراد به صورت مايع كرايوجنيك در تانكرهاي مخصوص قابل نگهداري و حمل و نقل است.
مشخصات فنی اکسیژن مایع:
اکسیژن از طریق یک واحد جداسازی هوا (ASU) از طریق مایع کردن هوای اتمسفر و جداسازی اکسیژن به وسیله تقطیر تبریدی م تجهیزات مورد استفاده در سرویس دهی اکسیژن باید بسیار تمیز بوده و دارای دمای احتراق بالا باشند تا با اکسیژن واکنش ندهند.
اکسیژن مایع، مایعی تبریدیست. مایعات برودتی، گازهای مایع شده ای هستند که نقطه جوش زیر ᵒF130-) ᵒC90-) دارند. نقطه جوش آرگون مایع ᵒF297-) ᵒC183-) دارد.
به دلیل اینکه اختلاف دما مابین اکسیژن مایع و محیط اطراف آن، حتی در زمستان، بسیار حائز اهمیت است. عایق نگه داشتن اکسیژن مایع از گرمای محیطی امری ضروریست. همچنین جهت جابجایی و انبارش اکسیژن مایع نیاز به تجهیزات ویژ ای است.
یک سیستم ذخیره سازی معمولی شامل مخزن ذخیره سازی مایع برودتی( شبیه بطری خلاء)، یک یا تعداد بیشتری تبخیرکننده و یک سیستم کنترل فشار می باشد. مخزن مایع برودتی در واقع شبیه به یک بطری خلاء می باشد. یک لوله داخلی محاط شده با لوله خارجی وجود دارد که مابین لوله ها یک فضای حلقوی که شامل محیط عایق است، وجود دارد. تبخیر کننده ها اکسیژن مایع را به اکسیژن گازی تبدیل میکنند.
تناوب حاصل شده و به عنوان یک مایع تبریدی ذخیره می شود.
کاربرد اکسیژن مایع:
اکسیژن معمولا به صورت مایع حمل و نقل و ذخیره می شود چرا که در حالت مایع به طور موثرتری می تواند درحجم های بالا جابجا شده و انبارش گردد با این حال برای بکارگیری اکسیژن، ابتدا آن را با استفاده از تبخیرکننده ها به حالت گاز درآورده و مورد استفاده قرار می دهند.
استفاده های اولیه از اکسیژن به استفاده از آن به عنوان یک اکسنده قوی و خواص ویژه آن در راستای حیات بشر مربوط می شود.
اکسیژن با تاثیر بر سلامتی انسان، بیشتر کاربردهای پزشکی دارد.
اکسیژن مایع به عنوان اکسید کننده برای سوخت های مایع در موشک ها کاربرد دارد.
اکسیژن به طور گسترده در صنایع فلزی همراه با استیلن و سایر گازهای سوختی برای برش، جوشکاری و ذوب فلزات به کار می رود.
تولیدکنندگان فولاد و آهن به طور گسترده ای از اکسیژن یا هوای غنی از اکسیژن برای حرارت و پالایش شیمیایی جهت حذف کربن و سایر واکنش های اکسایش استفاده می کنند.
در صنایع شیمیایی و پتروشیمی ها، اکسیژن به عنوان ماده اولیه، با هیدروکربن ها واکنش داده و الکل ها و آلدهیدها را تولید می کند.
در حال حاضر، حدواسط های پتروشیمی مختلفی برای تولید موادی از قبیل اتیلن و پروپیلن اکسید(ضدیخ)، وینیل کلرید (برای PVC) و کاپرولاکتام(برای نایلون) با استفاده از اکسیژن خلوص بالا تولید می شوند.
صنایع کاغذسازی از اکسیژن به عنوان عامل سفیدکننده و اکسنده استفاده می کنند.
به طور مشابه، اکسیژن، فرایندهای احتراق را در صنایع تولیدکننده شیشه، آلومنیوم، مس، طلا، سرب و سیمان و یا سوزاندن زباله ها را تقویت می کند.
مشخصات ایمنی اکسیژن مایع:
به طور نرمال، هوا شامل 21% اکسیژن است. اکسیژن غیر سمی است و هیچ اثر سوئی در افرادی که در معرض اکسیژن با غلظت های بالای 50% در فشار 1 اتمسفر برای 24 ساعت یا بیشتر قرار گرفته اند، مشاهده نشده است.
استنشاق اکسیژن 80% درفشار1 اتمسفر برای مدت بیش از 12 ساعت می تواند سبب سوزش دستگاه تنفسی، کاهش تدریجی در ظرفیت حیاتی، سرفه، گرفتگی بینی، گلو درد و درد قفسه سینه شود.
خطرات مربوط به اکسیژن مایع به دلیل در معرض قرار گرفتن در دماهای سرد، سبب سوختگی های شدید می شود.
درجه حرارت پائین اکسیژن مایع و بخاراتش، نه فقط سبب سوختگی های شدید و آسیب به بافت ها می شود، بلکه سبب کاهش استحکام بسیاری از مواد در معرض اکسیژن مایع و خرد شدن آنها می شود.
در غلظت های بالای اکسیژن خطر سوختن مواد با آن وجود دارد بنابراین کلیه پرسنل باید از این خطر آگاه باشند.
همچنین امکان واکنش احتراقی هنگام تماس مخازن حاوی اکسیژن با مواد ناسازگار وجود دارد.
از سیگار کشیدن و ایجاد شعله در محل نگهداری و ذخیره اکسیژن مایع اکیدا خودداری شود.
از قرار گرفتن مواد آلی و مواد قابل اشتعال و قابل احتراق از هرنوعی که باشند، در معرض اکسیژن یا هوای غنی از اکسیژن جلوگیری به عمل آید.
تعدادی از مواد آلی که می توانند با یک جرقه و یا شوک مکانیکی به شدت با اکسیژن واکنش دهند عبارتند از: روغن، گریس، آسفالت، نفت سفید، پارچه و حتی غبارات حاوی روغن و گریس می باشد.
کمک های اولیه:
در هنگام تماس پوستی با اکسیژن مایع، لباس هایی که منجر به محدود کردن خون رسانی به قسمت های مربوطه می شوند را در آورید.
محل آسیب دیده را در حمام آب گرم با دمای کمتر از 40 درجه سانتی گراد قرار دهید و هرگز از حرارت خشک استفاده نکنید.
بافت منجمد شده بدون درد است و ظاهری مومی شکل به رنگ زرد می باشد، این تورم با گذشت زمان به درد خواهد گرفت به همین دلیل در اسرع وقت به پزشک مراجعه شود.
چنانچه چشم ها با اکسیژن مایع و یا بخاراتش تماس پیدا کرد چشم ها را با آب گرم با دمای زیر 40 درجه سانتی گراد گرم کرده و در اسرع وقت به پزشک مراجعه شود.