گاز نئون Ne Gas

فروش گاز نئون | فروش Ne | فروش Neon | گاز نئون | گاز Ne | گاز Neon

مشخصات کلی گاز نئون

سپهرگازکاویان تولید کننده و واردکننده گازهای آزمایشگاهی و مخلوط گازی (گازهای کالیبراسیون) با کیفیت بالا وتمامی تجهیزات وابسته به صنایع مختلف می باشد. سپهرگازکاویان در تامین گازهای خالص آزمایشگاهی و گازهای ترکیبی در حد درصد ،ppm،ppb از قبیل گاز نِئون فعال می باشد.
نئون عنصری است شیمیایی با علامت اختصاری Ne و با عدد اتمی ۱۰. در سال ۱۸۹۸ توسط شیمیدانان انگلیسی به نام ویلیام رمزی و موریس در لندن کشف شد. آنها همچنین دو گاز دیگر کریپتون و زنون را نیز در آزمایشگاه به وجود آوردند.
در طبیعت به صورت گاز بی‌رنگی موجود است. تخلیه الکتریکی در نئون رنگ قرمز مانندی منتشر می‌کند. همین ویژگی باعث شده که لامپ‌های نئون مصارف تبلیغاتی گسترده‌ای داشته باشند. ویژگی سرمازایی نئون ۴۰ برابر هلیوم مایع و ۳ برابر هیدروژن مایع است و مصارفی در یخچال‌سازی دارد.
عنصر نئون جز عناصر کمیاب است و میزان فراوانی آن در اتمسفر حدود 1 در 65000 است. این عنصر را از مایع شدن هوا وجداسازی گازهای موجود در هوا توسط عمل تقطیر جز به جز به دست می آوردند.
نئون طبیعی مخلوطی از سه ایزوتوپ است. 6 ایزوتوپ ناپایدار از این عنصر نیز شناخته شده است.
نئون عنصری بی اثر است و میلی به واکنش ندارد تنها ترکیب این عنصر با عنصر فلوئور گزارش شده است. یونهایNe+، (NeAr)+، (NeH)+، (HeNe+)I توسط مطالعات طیف سنجی و نوری شناخته شده اند. نئون همچنین ترکیب ناپایدار هیدراته دارد.
شب هنگام که از خیابانها می گذریم انواع چراغ های رنگی و آگهی های گوناگون را بر سر در مغازه ها مشاهده می کنیم. ما فکر می کنیم که آنها چراغ های نئون هستند.
اما حقیقت این است که همه ی آنها نورهایی نیستند که بر اثر تابش گاز نئون تولید می شوند. گازهای دیگری چون هلیوم، آرگون، کریپتون و گِزنُون هم در تولید نور دخیل هستند. هر گاز اگر الکتریسیته از میان آن بگذرد نور رنگی متفاوتی ایجاد می کند.
رنگ نور تولید شده بستگی به عواملی چون حرارت، فشار و ولتاژ الکتریکی دارد. نئون نور قرمز مایل به پرتقالی، آرگون نور آبی مایل به قرمز، هلیوم نورهای سفید و زرد و گاه بنفش، کریپتون نور زرد و سبز و یا بنفش کمرنگ، و گزنون نور آبی یا آبی- سبز از خود متصاعد می کنند.
بر اثر عبور الکتریسیته از گاز نئون، اتم ها نور متصاعد می کنند. آنچه اتفاق می افتد از این قرار است که جریان برق الکترونهای بعضی از اتم های نئون را آزاد می کند. هنگامی که این الکترونها دوباره به اتم های نئون ملحق شوند، انرژی به صورت نور آزاد می شود.
تمام گازهایی که در بالا ذکر کردیم، تشکیل عناصری را می دهند که به آنها گازهای بی اثر یا گازهای نجیب گفته می شود. گاهی هم آنها را گازهای نادر گویند. همه ی این گازها از لحاظ شیمیایی نسبتا غیر فعال اند، یعنی نمی سوزند و در شرایط عادی تشکیل ترکیبات شیمیایی نمی دهند.
منبع اصلی این گازها هوای معمولی است ( البته جز هلیوم که از گازهای طبیعی به دست می آید ). گازها در هوا با اکسیژن، نیتروژن، دی اکسید کربن و دیگر مواد مخلوط می شوند.
برای به دست آوردن گازهای نجیب یا بی اثر، هوا را به عناصر تشکیل دهنده اش تجزیه کرده، هر بار یکی از گازها را از آن جدا می کنند. این عمل به وسیله ی سرد کردن هوا، یعنی پایین آوردن درجه حرارت و تبدیل آن به مایع، انجام می پذیرد. هوای مایع را از طریق لوله به برجهای بلند می برند و سپس به آن حرارت می دهند. هر گاز با رسیدن به نقطه ی جوشش، به شکل گاز از هوای مایع جدا می شود.

پیدایش گاز نئون

نئون در ترکیب جو زمین با ۱۲.۵ گرم در تن شرکت می کند. در گازهای مختلف از قبیل گاز آتشفشان، گاز چشمه و گاز طبیعی نیز به مقدار کم نئون وجود دارد. عمده ترین منابع نئون در منطقه باس انگلستان قرار دارند.

تهیه گاز نئون

برای تهیه صنعتی نئون از هوای مایع استفاده می کند، که به منظور تولید اکسیژن و نیتروژن آماده شده است. به عنوان ماده اولیه، مخلوطی از باقیمانده هوای مایع به کار می رود که تقریبا از ۵% هلیم و نئون و ۹۵% نیتروژن تشکیل یافته است. جدا سازی نیتروژن به کمک فرایند جذب سطحی روی زغال فعال یا کیزل گور انجام می پذیرد. برای جدا سازی نئون-هلیم از روش انجماد بهره می گیرند. بدین ترتیب که ابتدا مخلوط گازهای نجیب را تحت فشار ۵۰ جو توسط نیتروژن در حال تبخیر خنک کرده و سپس آن را به ظرف میعان که توسط هیدروژن مایع احاطه شده، هدایت می کنند. گاز نئون در اینجا به صورت جامد تفکیک شده و هلیم نیز به حالت گاز باقی می ماند. تفکیک مخلوط گازهای نجیب نئون-هلیم بیشتر با روش جذب سطحی روی کیزل گور و زغال فعال و در دمای جوش نیتروژن مایع ۱۹۶- انجام می گیرد. مخلوط گاز متراکم شده در فشار بالاتر را در چندین مرحله جذب می نمایند. گاز حاصل، بر اثر گرما، بسیار خالص، ۹۹.۹۹ درصد حجمی، بوده و در سیلندر های فولادی پر می شور. برای مصارف ویژه روی گاز حاصل جذب سطحی دیگر انجام داده و درجه خلوص آن را به بیشتر از ۹۹.۹۹۹% می رسانند و آن را در بالن های شیشه ای نگهداری می کنند.

مشخصات فنی گاز نئون

استفاده از نئون فقط در خارج از منزل و یا در محلی با تهویه مناسب انجام گیرد.
سیلندرهای گاز نئون باید دور از نور خورشید نگه داری شوند مخصوصا هنگامی که دمای محیط بیش از ᵒC52 باشد.

عدد اتمی فاز نقطه ذوب(˚C) نقطه جوش(˚C) نقطه بحرانی(˚C)
10 گاز 59/248- 046/246- 6582/228-

کاربرد گاز نئون

نئون، در تابلوهای تبلیغاتی بزرگ همچنین در لوله های خلاء، لوله های تلویزیون، لوله های موج سنج و فشارسنجهای ولتاژ بالا کاربرد دارد.
نئون و هلیوم برای ساخت لیزرهای گازی مورد استفاده قرار می گیرند.
نئون به صورت مایع در بازارهای تجاری در دسترس است. و در صنایع برودتی و یخچال سازی نیز کاربرد دارد.
ظرفیت خنک سازی نئون 40برابر بیشتر از هلیوم مایع و3برابر بیشتر از هیدروژن مایع است به همین دلیل از نئون مایع به عنوان خنک کننده استفاده می شود. برای ایجاد رنگهای مختلف روشنایی در لامپها از نئون استفاده می شود.
افزون بر این در کروماتوگرافی گازی، گاهی به جای هلیم، از نئون به عنوان گاز حامل استفاده می کنند.
اگر در فشار پائین، تخلیه الکتریکی روی نئون انجام گیرد، این گاز تحریک شده و نوری شفاف به رنگ سرخ مایل به نارنجی از خود منتشر میکند. از این رو از این گاز در پر کردن لامپهای الکتریکی نئون استفاده میشود.
از نئون میتوان بعنوان منتقل کننده بار در متوقف کردن رعد و برق استفاده کرد. از نئون در برخی لامپهای الکترونی، لامپ آزمایش شمع اتومبیل، بعنوان شناساگرهای اخطار دهنده در خطوط برق با ولتاژهای بالا استفاده کرد.

مشخصات ایمنی گاز نئون

گاز نئون با تنفس جذب بدن ميشود. در صورت استنشاق: چنانچه مصدوم نفس می کشد، شخص را در معرض هوای تازه قرار دهید و در صورتیکه نفس نمی کشد. تنفس مصنوعی داده و با پزشک مشورت کنید.
اين گاز جز گازهاي بي اثر است. با تنفس مقدار قابل توجه اين گاز علائمي همچون سرگيجه، تهوع، استفراغ، بيهوشي و مرگ مشاهده مي شود. مرگ در صورتي رخ ميدهد که فرد در حالت بيهوشي قرار بگيرد و نتواند از خود در برابر اين گاز محافظت کند. زمانيکه ميزان اکسيژن محيط پايين باشد، طي چند ثانيه مرگ اتفاق مي افتد.
اثر گازهاي اختناق آور اين است که سبب کاهش فشار جزيي اکسيژن محيط ميشوند. قبل از ديدن علائم خاصي، مقدار اکسيژن ممکن است تا 75 درصد مقدار معمولي اش در هوا کاهش يابد. چنين شرايطي، زماني در محيط حاکم ميشود که غلظت گاز نئون افزايش يافته و 33 درصد از هوا را گاز نئون تشکيل دهد. زمانيکه اين غلظت به 50 درصد برسد، علائم خاص بروز ميکنند. غلظت 75 درصد گاز نئون طي چند دقيقه اثر کشنده خود را در محيط اعمال ميکند.
علائم: اولين علائم خفگي با تنفسهاي سريع و شديد و کمبود اکسيژن همراه است. هوشياري فرد کاهش مي يابد و عضلات فعاليت خود را از دست ميدهند. به تدريج کليه حواس پنجگانه از بين مي روند. ناپايداري روحي اتفاق مي افتد و فرد احساس خستگي شديد ميکند. به تدريج که خفگي ادامه مي يابد، تهوع و استفراغ در فرد رخ ميدهد و با از دست دادن هوشياري تشنج کرده و در کما فرو ميرود و در نهايت به مرگ فرد منتهي ميشود.
در صورت تماس پوستی: محل موردنظر را با صابون و آب فراوان شست و شو دهید.
در صورت تماس چشمی: چشم را با آب فراوان شست و شو دهید.
در صورت آتش سوزی: از اسپری آب، فوم مقاوم در برابر الکل، موادشیمیایی خشک و یا دی اکسید کربن استفاده شود.
اثرات نئون بر سلامتي انسان:
ميزان پرتودهي:گاز نئون با تنفس جذب بدن ميشود.
خطر تنفس:در هنگام آلودگي اين مايع خيلي سريع تبخير ميکند و سبب ميشود که حالت فوق اشباعي در هوا ايجاد شود و در نواحي که اين گاز انتشار يافته باعث خفگي ميشود.
تاثير اين عنصر بر روي سيستم تنفسي به گونه اي است که در فرد ايجاد خفگي ميشود. در صورت تماس دست با اين عنصر يخزدگي بافتهاي بدن رخ ميدهد. در صورت ريخته شدن مايع عنصر نيز يخزدگي اتفاق مي افتد.
اين گاز جز گازهاي بي اثر است. با تنفس مقدار قابل توجه اين گاز علائمي همچون سرگيجه، تهوع، استفراغ، بيهوشي و مرگ مشاهده ميشود. مرگ در صورتي رخ ميدهد که فرد در حالت بيهوشي قرار بگيرد و نتواند از خود در برابر اين گاز محافظت کند. زمانيکه ميزان اکسيژن محيط پايين باشد، طي چند ثانيه مرگ اتفاق مي افتد.
اثر گازهاي اختناق آور اين است که سبب کاهش فشار جزيي اکسيژن محيط ميشوند. قبل از ديدن علائم خاصي، مقدار اکسيژن ممکن است تا 75 درصد مقدار معمولي اش در هوا کاهش يابد. چنين شرايطي زماني در محيط حاکم ميشود که غلظت گاز نئون افزايش يافته و 33 درصد از هوا را گاز نئون تشکيل دهد. زمانيکه اين غلظت به 50 درصد برسد، علائم خاص بروز ميکنند. غلظت 75 درصد گاز نئون طي چند دقيقه اثر کشنده خود را در محيط اعمال ميکند.
علائم:اولين علائم خفگي با تنفسهاي سريع و شديد و کمبود اکسيژن همراه است. هوشياري فرد کاهش مي يابد و عضلات فعاليت خود را از دست ميدهند. به تدريج کليه حواس پنجگانه از بين ميروند. ناپايداري روحي اتفاق مي افتد و فرد احساس خستگي شديد ميکند. به تدريج که خفگي ادامه مي يابد، تهوع و استفراغ در فرد رخ ميدهد و با از دست دادن هوشياري تشنج کرده و در کما فرو ميرود و در نهايت به مرگ فرد منتهي ميشود.
.
اثرات نئون بر محيط زيست:
نئون جز گازهاي اتمسفري ناياب است و از نظر شيميايي غير سمي و خنثي ميباشد.
نئون باعث آسيبهاي اکولوژي نمي شود.

خواص فیزیکی و شیمیایی و عنصر نئون 

عدد اتمی نئون

10

جرم اتمی نئون

20.1797

نقطه ذوب نئون

-248.59°C

نقطه جوش نئون

-246.08°C

شعاع اتمینئون

pm: 38

ظرفیت  نئون 8
رنگ نئون بی رنگ
حالت استاندارد نئون گاز
نام گروه نئون 18
انرژی یونیزاسیون نئون

2080 Kj/mol

شکل الکترونی

2s22p6He

دانسیته نئون 0.8999
گرمای فروپاشی نئون

0.3317 Kj/mol

گرمای تبخیر نئون

1.74 Kj/mol

گرمای ویژه نئون

1.030 J/g Ko

دوره تناوبی نئون 2
شماره سطح انرژی نئون 2
انرژی اولیه نئون 2
انرژی ثانویه نئون 8
شماره ایزوتوپ نئون 3
ایزوتوپ نئون ایزوتوپ نیمه عمر
Ne-20 ثابت
Ne-21 ثابت
Ne-22 ثابت

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *